zaterdag 24 augustus 2013

2 daagse in Groot-Hertogdom Luxemburg

Route 3 van Müllerthal trail : 37km

Na enkele weekends in 'klein Zwitserland' reeds doorgebracht te hebben en we steeds dagtochten deden vanuit een hotel, leek het me de perfecte start om me te wagen aan een eerste bescheiden poging tot een kampeertocht.
Ik spreek wel degelijk van een kampeertocht zoals uit onderstaand verslag zal blijken waarom.

Dag 1 : Larochette - Müllerthal ( 16km )
Om 7u vertrokken mijn vriendin en ikzelf met de auto richting Luxemburg. Na 3u rijden parkeerden we onze wagen op een gratis parking in het centrum van Larochette.
Daar tilden we voor de eerste keer onze zware vracht op onze rug. ( elk +/- 12,5 kg )
Het zou een beproeving worden aangezien het onze eerste keer was en we best wel nieuwsgierig waren of dit ons zou lukken.

                                         
We beginnen met een eerste kleine klim en voelen direct dat stijgen met een trekkingrugzak een ander tempo vereist dan met een kleine dagrugzak. Leerpunt numero uno !
Na een 500tal meter wilde ik mijn rugzak beter afstellen een mijn aansluitingspunt aan mijn borst begaf het. Fraai begin...
Het eerste deel van de wandeling loopt door een stukje bos en is vrij vlak. Ideaal om ons tempo te zoeken en de spieren op te warmen.
Na een tijdje bereik je een open vlakte met veel velden en vooral ook weidse gezichten.


Je volgt hier vooral de wegen en veldwegen van tractoren en na 1u stappen bereiken we een eenzame majestueuze boom waar we een vlugge eerste pauze nemen. Wat drinken en een mueslireep doet ons goed en we vervolgen al vlug onze weg.


We duiken dan via een vrij steile afdaling het bos in waar we de eerste rotsformaties tegenkomen.
Het is een klein stukje maar niettemin zeer mooi. Na dit gedeelte moeten we even de een autoweg volgen ( +/- 50m ) om de overkant opnieuw een bos in te duiken.
We komen dan aan een stukje weide uit waar een boom staat met een bank eromheen gebouwd en besluiten daar ons middagmaal te nuttigen. De kaart wordt erbij gehaald om de voortgang van de tocht te bekijken en niet om de weg te zoeken. Op gans deze 37km is de bewegwijzering uitstekend.Na dit intermezzo beginnen we aan het mooiste deel van deze dag.
Vanaf dit punt tot onze kampplaats is bos en rotsformaties. We komen op deze route ook een pijl tegen die ons even van de route naar een hoger gelegen rots brengt. Eens bovengekomen kan je daar een zonnewijzer vinden. Volgens onze mening was ofwel de zon van slag, de zonnewijzer verkeerd of stonden onze horloges niet juist. In elk geval klopte het uur niet echt...


Na een hele dag in alle rust gewandeld te hebben ( 2 koppels tegengekomen op gans de dag ) komen we opeens in de laatste km van de dag terecht in een drukte. We bereiken namelijk het meest toeristische plekje van 'klein zwitserland' : de Schiessentümpel. We nemen zelf een obligate foto maar haastten ons opnieuw weg van deze plaats en zoeken de rust op.


Amper 500m verder ligt het dorpje ( eerder 1 hotel en 2 campings ) Müllerthal.
Aangezien dit onze eerste trektocht is hadden we besloten om op een camping te overnachten. Vandaar spreek ik in het begin dan ook over een kampeertocht...
We melden ons aan en de verantwoordelijke rekent ons 10€ aan. Een juiste prijs denk ik dan.
We zoeken het stilste plekje uit en beslissen onze tent op te zetten aan de oever van de Schwarze Ernz .
Alweer een beginnersfout veronderstel ik want de camping is vrij proper maar wij plaatsen ons op de natste ondergrond dicht bij het water...Dag 2 : Müllerthal - Larochette ( 21km )
s'Morgens sluipen we in alle stilte weg om opnieuw de natuur op te zoeken. Zo'n camping vind ik persoonlijk maar niets...
Het eerste stuk van deze dag is een echt inloopstuk. We wandelen constant aan de rand van het bos met in de verte een autoweg die niet echt stoort maar die we toch liever verder achter ons willen laten.
Na een dik half uur worden we op onze wenken bediend : een prachtig stuk langs een beek die tussen imposante rotsen kronkelt.We zitten nog zo'n 2km van Beaufort en dat kan je merken. Dit deel wordt druk bewandeld. We komen dan ook veel mensen tegen en net zoals gisteren laten we deze drukte zo snel mogelijk achter ons. ( hiervoor hadden we niemand tegengekomen trouwens )
Opeens zien we het kasteel van Beaufort verschijnen. Aangezien we dit reeds bezocht hebben passeren ook dit vlug.
Het is echter wel aan te raden dit eens te bezoeken als je daar bent. Best wel indrukwekkend...In Beaufort houden we even halt aan een zeer gezellig hotel/café : Hotel Auberge Rustique. Deze plaats is eveneens een officiële rustplaats voor trekkers die de GR 5 bewandelen.
Je kan er trouwens ook streekgebonden producten kopen en de zelfgemaakte koekjes bij de koffie zijn ongelofelijk lekker !


Vanaf hier is het nog ongeveer 8km stappen tot Larochette maar het mooiste is dan wel gepasseerd. Je kan dat ook zien aan de paden die minder bewandeld en onderhouden zijn. Positief punt is wel dat we niemand meer tegengekomen zijn dus konden we toch genieten van alle rust.
We trokken door velden en deden nog een afdaling door een stukje bos om dan uiteindelijk in Larochette terug uit te komen.Moe maar voldaan besluiten we toch huiswaarts te keren aangezien het nog maar 4u is.
Dit smaakt naar meer !!!

Conclusie :
Route 3 heeft zijn mooie stukjes maar is zeker niet zo overweldigend als route 2. Langs de andere kant is route 3 veel rustiger en dat is toch ook een pluspunt.
We hebben deze tocht in een goed tempo afgelopen en zijn tevreden over het eindresultaat.
Dit geeft moed om onze volgende tocht iets uit te breiden.
Ik ga mezelf wel inlezen over 'lightpacking' want daar ben ik toch van geschrokken.
We hadden 12,5kg mee voor 2dagen. We hebben elk maar 2 liter water meegedragen en eten voor 2 dagen.
Aangezien we langere tochten willen maken zal het gewicht voor eten en drinken enkel maar stijgen.
Zeker een uitdaging voor de volgende tocht !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten